WIY Comerciant

sâmbătă, 19 martie 2011

Spanacul

Sursa articol
Spanacul (Spinacia oleracea) este o planta legumicola anuala, originara din Asia, fiind  valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C. Spanacul face parte din categoria legumelor rezistente la frig, sămânţa încolţeşte chiar la 3-4°C, iar temperatura optimă de creştere şi dezvoltare este de 15-17°C. Culturile de toamnă rezistă bine la iernat, cu condiţia ca până la apariţia gerurilor să fie bine înrădăcinate şi să nu prezinte un foliaj prea dezvoltat. Pentru culturile succesive de spanac, semănate vara sau la începutul toamnei, trebuie să asigurăm mai multe udari, altfel spanacul are tendinta de a forma tija si ulterior va produce flori.  
Semanatul din toamna se poate incepe din august pentru productia de toamna, iar pentru cea din primavara, spanacul se seamana in septembrie-octombrie. Semanatul de primavara se face cat mai devreme, in martie - inceputul lui aprilie. Incercati sa nu plantati spanacul mai multi ani la rand in acelasi loc, intrucat este o planta mare consumatoare de substante nutritive si va saraci solul.
rasad spanac  cultura spanac
Spanacul se poate semăna în rânduri echidistante la 20-40 cm sau prin împrăştiere. Este de preferat varianta în rânduri, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire. Adancimea de semanat este de 1-2cm. Ca lucrari de ingrijire mentionam plivitul buruieniilor, raritul efectuat in doua etape astfel încât, în final, distanţa între plante pe rând va fi de10-12 cm si udarea in caz de seceta.
cultivare spanac  floare spanac
Recoltarea se poate incepe cand plantele au 5-6 frunze de 10-12 cm si se face fie prin ruperea frunzelor de la exteriorul rozetei, fie taindu-se rozeta cu frunze de la baza.
frunze spanac  spanac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu