WIY Comerciant

sâmbătă, 19 martie 2011

Castravetele

Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicola anuala din familia Curcubitaceae, originara din Asia si este cultivata in gradinile populatiei pentru fructele sale care se consuma atat in stare proaspata cat si prelucrata.  Castravetele este o planta cu tulpina cataratoare care creste in culturi fara sustinere sau in culturi conduse pe verticala, agatandu-se pe structuri de sustinere cu ajutorul carceilor. Planta are funze mari de culoare verde inchis acoperita cu peri aspri.  Fructul  prezinta la unele soiuri mici tepi de culoare neagra, are forma clindrica, alungita, cu margini rotunjite, lungimi de pana la 60 cm si un diametru de 10cm.

floare castraveti  cornichon
Cele mai populare soiuri de castraveti sunt castravetii lungi (folositi in special pentru slate)  si castravetii cornichon (utilizati in special pentru muraturi), fiecare dintre aceste soiuri cuprinzand mai multe tipuri de hibrizi. Unele soiuri de castraveti produc doua tipuri de flori: femele si mascului. La aceste soiuri numai florile femele vor produce fructe, iar pentru aceasta este necesar sa florile femele sa fie polenizate de catre florile mascul. Exista si soiuri care produc 100%  numai flori femele, iar acestea nu au nevoie de polenizare pentru a produce fructe.
Infiintarea culturii de castraveti se poate face prin rasaduri in spatii incalzite  sau prin semanare directa in camp deschis. Castravetele este o cultura cu cerinte ridicate fata de temperatura. La o temperatura de pana la 15ºC semintele nu germineaza iar la temperaturi de 5ºC plantele pier. Semanatul pentru obtinerea rasadurior se poate face in giveci sau pe brazde la inceputul lunii martie prin folosirea a 3-4 seminte la ghiveci sau cuib. Dupa incoltirea semintelor si in momentul in care rasadul a format primul set de frunze, adevarate, pastrati numai rasadul cel mai viguros si indepartati-le pe celelealte. Acest lucru este necesar pentru a asigura rasadului ramas o dezvoltare sanatoasa si rapida. Plantarea in camp a rasadului se poate realiza la inceputul lunii mai in momentul in care a format 2-4 frunze adevarate, la distanta de 1 m intre randuri si 0,4 m intre plante pe rand. Este recomandata varianta plantarii rasadurilor in ghivece, deoarece acestea permit efectuarea transplantarii rasadurilor fara a deranja radacinile, stiut fiind faptul ca acestea sunt foarte sensibile la operatia de transplantare.
castraveti  cornichon castraveti lungi
Infiintarea culturii prin semanat direct se poate face incepand cu sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai. Semanatul se face la distante de 1 m intre randuri si 15-20 cm intre plante prin utilizarea a 4- 5 seminte pe cuib la adancime de 1-1.5 cm.  Dupa ce samanta a incoltit si tulpina a format primul set de frunze adevarate pastrati numai rasadul cel mai viguros si indepartati-le pe celelealte. La culturile dirijate pe spalieri pentru o ramificare abundenta si stimularea productiei de fructe este recomandata efectuarea operatiei de „ciupire” (indepartarea varfuluid e crestere a plantei) dupa cum urmeaza: primul ciupit se face deaspura primelor 3-4 frunze iar urmatoarele 2-3 ciupiri se fac deasupra urmatoarelor 2-3 frunze noi dezvoltate pe ramificatiile nou aparute.
Lucrarile de ingrijire constau in plivit, musuroirea,  protectie impotriva bolilor si daunatorilor, ciupitul, dirijarea pe structura de sustinere, udari dese efectuate numai  la radacina intrucat vrejii pot putrezi daca baltesc in apa iar contactul apei cu frunzele poate favoriza aparitia bolilor. Intrucat castravetele contine aproximativ 96% apa, udarea trebuie efectuata mai des in timpul infloririi si formarii fructelor.
sectiune  castraveti castraveti  salata
In functie de modul de utilizare, culegerea castravetilor trebuie efectuata in fiecare zi sau odata la doua zile intrucat acestia se dezvolta si ajung foarte rapid la maturitate. Daca veti culege castravetii la maturitate deplina, sau daca vor suferi de seceta acestia vor avea un gust amarui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu