WIY Comerciant

vineri, 18 martie 2011

Productia de alimente ecologice

 Stire preluata de la ziarul local Informatia Zilei

Miercuri, 17 martie, in Sala de sedinte de pe Platforma Agricola din Satu Mare, a avut loc prezentarea unor produse naturale folosite in productia ecologica. Invitat a fost prof. dr. Marai Geza – de la Universitatea Agronomica din Godolo – Ungaria.

Intalnirea cu producatorii agricoli a avut ca scop stimularea productiei ecologice in conditiile unei cereri in crestere pe piata europeana.
Potrivit statisticilor locale, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare, la nivel de judet sunt inregistrati 39 de producatori de produse alimentare ecologice. Cifra include alaturi de productia vegetala si zootehnica si stuparii. La intalnirea despre care vorbim au participat 12 producatori si cativa specialisti implicati in productia agricola si/sau subventionarea acestei activitati precum DADR, Camera Agricola Judeteana (CAJ) si Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Satu Mare.
Unele tari europene isi produc doar 40% din necesarul de alimente ecologice
Potrivit celor spuse de profesorul Marai, in Europa se cultiva in sistem ecologic aproximativ 15-20 de milioane de hectare de teren, din care pe aproximativ 8 milioane de hectare se obtin produse ecologice.
La nivelul Ungariei, se cultiva ecologic aproximativ 500000 de hectare, din care 150000 de hectare sunt ocupate de culturi ecologice vegetale si legumicole. La nivelul tarii noastre, potrivit statisticilor Uniunii Europene, diverse culturi ecologice si rezervatii ocupa un milion de hectare, din care 350000 de hectare sunt folosite pentru obtinerea produselor alimentare ecologice.
Aceleasi statistici europene arata ca unele tari ale UE isi acopera doar 40-45% din necesarul de produsele ecologice, diferenta fiind asigurata din importuri sau comert intracomunitar. Ca urmare a acestei statistici, tarile din Europa de Est pot constitui furnizori de produse ecologice pentru piata europeana.
Cu alte cuvinte, fermierii interesati pot dezvolta asemenea culturi care sa le aduca profit in conditiile in care majoritatea consumatorilor de produse ecologice din Europa de Vest dispun si de banii necesari. Exista si o categorie de consumatori care sunt saraci. Ei se bucura daca pot intra in posesia produselor ieftine fara a pune pe prim plan calitatea si sanatatea alimentelor.
A urmat apoi prezentarea unor substante naturale cu spectru larg de actiune (imbunatatirea potentialului productiv al solului si stimularea plantelor) folosite in agricultura ecologica. S-au avut in vedere culturi de cereale paioase, fructe, vie, flori, arbusti ornamentali, legume, pastaioase, cartofi s.a. Expunerea a fost urmata de un dialog cu fermierii.
Amanunte privind subventiile in agricultura ecologica puteti citi in editia tiparita de joi, 17 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu